Följ Svenskt Vatten AB

Konstskolor i Göteborg sprider kadmiumgult gift

Pressmeddelande   •   Okt 15, 2012 13:00 CEST

I en rapport som idag presenteras av Svenskt Vatten visas att giftiga konstnärsfärger som innehåller kadmium används av flera konstskolor i Göteborg.

Mätningar av kadmiumhalter i avloppsvattnet har gjorts vid Klippan, Dômen Konstskola och Konsthögskolan Valand.

Mätningarna visar på förhöjda värden av kadmium vid alla tre skolorna i Göteborg. Hantverkshuset Sockerbruket vid Klippan och Dômen Konstskola har högst värden med 46 respektive 17 gånger nivåerna i hushållsspillvattnet.

- Vi menar att detta är oacceptabelt. Användningen av konstnärsfärger med kadmium måste stoppas i Göteborg. Man kan förvänta sig att skolor i offentlig regi tar miljöhänsyn vid sina upphandlingar, säger Anders Finnson vid Svenskt Vatten och ordförande i REVAQ.

Avloppsvattnet utanför konstskolor runt om i landet har förhöjda värden av den giftiga tungmetallen kadmium. Det visar nya mätningar som presenteras i Svenskt Vattens rapport ”Kadmiumgult är fult”.

- Nu måste hobby- och konstnärsfärger som innehåller kadmium förbjudas, säger Anders Finnson.

I en enkät till trettio konstskolor i hela landet uppger nästan varannan (46%) att kadmiumfärger förekommer i undervisningen.

- Jag är förvånad över att så många konstskolor fortfarande använder giftig färg i sin undervisning, säger Anders Finnson.

I Sverige och EU finns idag ett förbud mot användning av produkter med kadmium. Hobby- och konstnärsfärger är dock undantagna.

- Regeringen måste omedelbart ta ett initiativ i EU för att hobby- och konstnärsfärger med kadmium ska förbjudas. Dessa giftiga färger hör inte hemma i ett hållbart samhälle.

Kadmium används som pigment i exempelvis gula och röda färger. Kadmium är dock farligt för såväl miljö som hälsa. Hobby- och konstnärsfärger är en av de enskilt största produktgrupperna som bidrar med kadmium i kretsloppet. Andra stora utsläppskällor är bilvård, soptippar och industrier.

- I väntan på ett förbud mot kadmiumfärger behöver alla berörda ta sitt ansvar. Konstskolor måste säga nej till kadmiumfärger. Distributörer och butikerna i Göteborg måste plocka bort färgerna ur sortimenten. Göteborgs konstnärer måste sluta använda kadmiumfärger, säger Anders Finnson.

Svenska reningsverk har genom ett aktivt så kallat uppströmsarbete minskat halterna av tungmetaller i avloppsvattnet. På 10 år har halterna minskat med 37 % för kadmium, 51 % för kvicksilver och 54 % för bly.

För mer information ring:

Lars Nordén, Göteborgsregionens reningsverk Gryaab: 070 5647433

Hela rapporten finns på www.svensktvatten.se

Svenskt Vatten företräder vattentjänstleverantörerna i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.