Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Giftfri miljö en huvuduppgift för regeringen

Regeringen gör giftfri miljö till en av de miljöpolitiska huvuduppgifterna under mandatperioden. Mer pengar satsas och flera nya initiativ tas för att kemikalier som skadar miljön eller riskerar människors hälsa ska fasas ut eller oskadliggöras. Det beskedet gav miljöminister Andreas Carlgren när han i torsdags 18 november talade i Solna på Kemikalieinspektionens konferens Forum för giftfri miljö, som samlar myndigheter, näringsliv, forskning och miljöorganisationer.

-  Ett mycket positivt besked och ett viktig steg i rätt riktning säger Lena Söderberg, VD för Svenskt Vatten. Nu är det viktigt att regeringen konkretiserar  arbetet. Inte minst är det viktigt att Sverige kan ta initiativet vad gäller ett EU-förbud av kadmium i hobby- och konstnärsfärger då kadmium från dessa färger idag är en av de enskilt största källorna av kadmium till de svenska reningsverken.

-  Regeringen bör även ge ett tydligt uppdrag till KemI för en plan på hur KemI ska kunna bidra till att kraftigt öka antalet kemikalier på REACH s k kandidatlista. Sverige bör själva vara ett föredöme och på sikt kunna producera underlag för åtminstone 10-15 kemiska ämnen per år, säger Lena Söderberg.

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vatten företräder vattentjänstleverantörerna i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kontakter

Fredrik Vinthagen

Fredrik Vinthagen

Presskontakt Kommunikationsstrateg Press & kommunikation 0734-23 13 96

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma