Följ Svenskt Vatten AB

Förebyggande riskvärderingar är lönsamt

Pressmeddelande   •   Jan 10, 2012 17:17 CET

I en FOI-rapport som beställts av Livsmedelsverket beskrivs konsekvenser och kostnader för cryptosporidieutbrottet förra vintern i Östersund, dvs vad ett vattenburet sjukdomsutbrott innebär för kommunala och privata aktörer. Rapporten beskriver att ca 3,5 månaders kokningspåbud ledde till en uppskattad minsta kostnad uppgående till 220 miljoner kronor. Kostnaderna fördelades på sjuktal, sjukfrånvaro och produktionsbortfall.

- Enligt Svenskt Vattens uppfattning kan denna typ av sjukdomsutbrott förebyggas, framför allt genom att investera i kompetens att göra riskvärderingar inom den egna verksamheten, säger Johanna Lindgren, Branschföreträdare hos Svenskt Vatten.

- Med bra riskvärderingar kan också kostnader tas ned, vi bedömer att det skulle vara 98 procent billigare att installera erforderligt reningssteg i vattenverket, vilket hade kunnat förebygga cryptosporidieutbrottet.

Svenskt Vatten delar Livsmedelsverkets slutsatser att det är en god investering att genomföra förebyggande arbete i den kommunala vattentjänstverksamheten så att det blir möjligt att, i bästa fall förebygga, i värsta fall mildra konsekvenserna av vattenburna sjukdomsutbrott.

Allt för många funktioner i dagens moderna samhällen förutsätter att det alltid finns tillgång till tjänligt vatten i våra kommunala dricksvattenkranar.

- Svenskt Vatten delar FOIs uppfattning om att de centrala myndigheternas råd och riktlinjer kring vatten bör ses över, vilket vi tidigare påtalat via en skrivelse till landsbygdsdepartementet. Där trycks särskilt på krav om råvattenkontroll och att acceptabel risk definieras.

- Det är viktigt att riskerna i vattentjänstverksamheterna får uppmärksamhet så att riskanalyser och möjliga kostnader för att förebygga respektive att avstå från förebyggande arbete får en bra belysning i varje kommun, gärna via politiska diskussioner i kommunfullmäktige, avslutar Lena Söderberg, VD vid Svenskt Vatten.

Svenskt Vatten företräder vattentjänstleverantörerna i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.