Följ Svenskt Vatten AB

SVU-rapport 2012-01: Svavelväte i avloppsreningsverk – en exponeringsstudie

Nyhet   •   Jan 26, 2012 14:54 CET

Information om ny rapport från Svenskt Vatten Utveckling!
Nr:
2012-01
Titel: Svavelväte i avloppsreningsverk – en exponeringsstudie
Författare: Ragnar Rylander, BioFact Miljömedicinska Forskningscentrum, Lerum; Jenny Schmitz, Yara AB, Köping
Område: Avlopp

Sammandrag: Svavelväte har mätts på 184 arbetsplatser på 18 reningsverk för avloppsvatten. Värden överstigande gränsvärdet förekom på 19 arbetsplatser. Förebyggande åtgärder innefattar kontrollmätningar och information till de anställda.

Sammanfattning: Tidigare undersökningar har visat att exponering för svavelväte kan ge upphov till medicinska effekter hos anställda i reningsverk för avloppsvatten, särskilt i form av påverkan på det centrala nervsystemet. För att belysa riskerna för exponering under en normal arbetsdag har personburna mätningar av svavelväte utförts i 18 reningsverk under vanliga arbetsdagar. Mätningarna har omfattat 184 arbetsmoment inomhus under i medeltal 126 minuter. Vid 6 mätplatser, huvudsakligen pumpgropar, registrerades värden överstigande EUs gränsvärde för korttidsexponering. Kontinuerlig kontroll och mätningar vid de platser där risker kan föreligga, såsom dåligt ventilerade utrymmen, är viktiga åtgärder för att förebygga uppkomst av skador.

Sökord: Svavelväte, neurologiska symptom

Keywords: Hydrogen sulphide, neurological symptoms

 

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.