Gå direkt till innehåll
Ny SVU-rapport: Resultatrapport för VASS Reningsverk 2016 (Organisation & ekonomi)

Nyhet -

Ny SVU-rapport: Resultatrapport för VASS Reningsverk 2016 (Organisation & ekonomi)

Information om allmänt tillgänglig rapport från Svenskt Vatten Utveckling!

Nr: 2018-05

Titel: Resultatrapport för VASS Reningsverk 2016

Författare: Peter Balmér

Direktlänk till pdf: http://vav.griffel.net/db.pl?template_file=db_link_pdf.html&link=a&pdf=svu-rapport_2018-05.pdf
OBS! Kopiera denna länk om du önskar länka direkt till rapport-pdf. Detta för att vi ska få så korrekt nedladdningsstatistik som möjligt. Tack på förhand!

Sammandrag: Rapporten sammanfattar resultaten från Svenskt Vattens undersökning VASS Reningsverk för år 2016. Den redovisar nyckeltal för 471 svenska reningsverk när det gäller områden som tillrinning, utsläpp, slamkvalitet, energi, kemikalier, personal och driftkostnader.

Sammanfattning: VASS Reningsverk är en frivillig undersökning som är öppen för alla VA-organisationer. Syftet är att VA-organisationerna ska få mer kunskap om sina reningsverk och kunna följa utvecklingen mellan olika år. De ska också få möjlighet att jämföra kostnader, prestationer och resursförbrukning med andra reningsverk genom att VASS Reningsverk beräknar nyckeltal för olika aspekter av verksamheten. Ett nyckeltal är en storhet som anger en prestation eller resursåtgång i förhållande till en basenhet, till exempel energianvändning per ansluten person och år. Som basenhet i rapporten används oftast antalet anslutna personekvivalenter, som är antalet anslutna personer med tillägg för belastning från industrier och andra verksamheter.

Undersökningen har genomförts för andra året i rad. Svenskt Vatten har med statistiksystemet VASS samlat in data, och VA-strategi Peter Balmér AB har sammanställt och bearbetat materialet. De VA-organisationer som har deltagit motsvarar 87 procent av de anslutna till svenska reningsverk.

Rapporten innehåller ett antal tabellbilagor och diagram som redovisar nyckeltal inom följande kategorier:

  • • Anslutningsförhållanden
  • • Hydraulisk belastning
  • • Belastning med fosfor, kväve och organiskt material
  • • Utsläpp
  • • Energianvändning och energiproduktion
  • • Kemikalieförbrukning
  • • Personalanvändning
  • • Kostnader och intäkter

Av resultaten kan nämnas att elenergianvändningen har minskat markant sedan 2011, och att utsläppen har minskat sedan år 2014 då Statistiska Centralbyrån gjorde sin senaste sammanställning.

Nyckeltal är ett värdefullt verktyg för att göra jämförelser mellan reningsverk, men då måste man tänka på att verken är olika utformade och har olika förutsättningar. Som hjälp vid jämförelser finns därför verkens utformning och driftsätt sammanställda i en särskild bilaga i rapporten. Det är också viktigt att komma ihåg att jämförelser av nyckeltal inte är detsamma som benchmarking. För att göra en verklig benchmarking behöver driftansvariga från liknande reningsverk träffas och jämföra sina nyckeltal.

Undersökningen VASS Reningsverk kommer från och med 2018 att genomföras vartannat år.

Sökord: Nyckeltal, avloppsreningsverk, belastning, utsläpp, energianvändning, kemikalieanvändning, personal, driftkostnader

Keywords: Performance indicators, WWTP, loadings, sludge production, sludge quality, energy use, consumption of chemicals, personnel, operation costs 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer i rapporter från SVU inom samma ämnesområde:
Tipslista

Rutin för utgivande av Svenskt Vatten Utvecklings (SVUs) egna rapporter!
Nya egna SVU-rapporter informeras om och är tillgängliga endast för medlemmar
under de tre första månader genom länk som skickas ut i e-post.
Efter tre månader blir rapporterna fritt tillgängliga för alla som vanligt genom Svenskt Vattens hemsida, vår rapportdatabas, Vattenbokhandeln och Newsdesk. Medlemmar, företagsabonnenter och icke-medlemmar som anmält sig till SVUs sändalistor får då rapportinformation och länk genom Newsdesk.
C-rapporter blir allmänt tillgängliga direkt som vanligt och får även fortsättningsvis skickas vidare direkt till eventuellt intresserade.
S-rapporter är en ny serie. Det är kortare sammanfattningar av specifikt utvalda SVU-rapporter. De kommer som c-rapporterna att bli allmänt tillgängliga direkt.

Tipsa en vän!
Skicka detta mejl vidare till en vän/kollega som du tror är intresserad av SVUs
rapporter!

Anmäl intresse för info-mejl!
Skicka mejl till e-postadressen: SVU@svensktvatten.se.
Skriv i ”Ämnesraden” att du vill ha framtida info-mejl, så lägger vi till dig
på sändlista.

Synpunkter!
Vi inom Svenskt Vatten Utveckling (SVU) vill gärna ha synpunkter på rapporterna. Anledningen är att vi avser att sammanställa den sammanlagda nyttan av SVU. Alla synpunkter, positiva som negativa är högst välkomna. Ange då vilken eller vilka rapporter kommentarerna avser.
Skicka mejl till e-postadressen: SVU@svensktvatten.se.
Skriv i ”Ämnesraden” att mejlet handlar om synpunkter på SVUs rapport/er. Tack på förhand.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Fredrik Vinthagen

Fredrik Vinthagen

Presskontakt Kommunikationsstrateg Press & kommunikation 0734-23 13 96

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma