Följ Svenskt Vatten AB

Klargörande fakta om jordbruket som jordbruksministern inte känner till?

Pressmeddelande   •   Nov 07, 2007 13:13 CET

”Mycket fosfor kommer från dåliga reningsverk, men även jordbruket bidrar”, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande som handlar om att regeringen nu satsar några promille av jordbrukets omsättning på forskning kring jordbrukets utsläpp av fosfor.

Svenskt Vatten tycker att det är bra att regeringen insett jordbrukets betydelse för algblomningen i våra hav. Däremot har man uppenbarligen inte förstått vem som har mest att göra för att vi ska få friskare havsmiljö runt Sveriges kuster. Svenska kommunala reningsverk är mycket bra på fosforrening och ”fångar” i princip idag 98%. Jordbruket har långt kvar innan man är i närheten av ens de ”dåliga” reningsverken.

 

Låt oss tillföra fakta till debatten om havsmiljön. När det gäller forsfor så står jordbruket för hälften av Sveriges totala utsläpp. Mer än dubbelt så mycket som någon annan förorenare. Jordbruket är således den i särklass största källan till att vår havsmiljö påverkas i negativ riktning. Allt detta finns klart och tydligt redovisat i t .ex. Naturvårdsverkets rapport 5247, Transport – Retention – Källfördelning, Belastning på havet. Rapporten kan hämtas hem från www.naturvardsverket.se

 

 

För ytterligare information:

Anders Lind, miljö- och avloppsreningsexpert, 08-506 002 17 eller 0708-62 27 81

Fredrik Vinthagen, kommunikationschef, 08-506 002 11 eller 0734-23 13 96

 

 

Svenskt Vatten är branschföreningen för de svenska vatten- och avloppsbolagen. Medlemmarna levererar dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten från 8 miljoner svenskar. Svenskt Vattens medlemmar är därmed landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.