Följ Svenskt Vatten AB

Bra kemikalieinitiativ – men mer behövs

Pressmeddelande   •   Apr 26, 2012 15:51 CEST

Miljöminister Lena Ek lämnade igår en avsiktsdeklaration om hållbar hantering av kemikalier 2020. Den lanserades i anslutning till Stockholm +40. Svenskt Vatten välkomnar deklaration och ambitionen att trappa upp det internationella kemikaliearbetet.

Kemiska ämnen sprids allt mer genom ökad konsumtion och internationell handel. För eller senare hamnar de i miljön och förorenar våra vatten. Där vill vi inte ha dem, särskilt inte om vi också i framtiden ska ha tillgång till säkert dricksvatten. Därför är miljöministerns internationella initiativ positivt.

Hushållen ökar sin konsumtion av varor, exempelvis kläder och elektronikprodukter. Mycket importeras. Varorna innehåller kemiska ämnen som når avloppet när vi tvättar, duschar och gör rent hemma.

Svenskt Vatten vill därför också se ett svenskt initiativ till en EU-lagstiftning om varor och material. En sådan behövs för att reglera riskerna för miljön och människors hälsa för hela grupper av varor eller material som kan vara kritiska för bland annat vattenmiljön, exempelvis textilier eller material som är i kontakt med vatten. Gällande kemikalieregler angriper ett ämne i taget, vara för vara, vilket är ett långsamt och otympligt sätt att hantera snabbt växande problem.

Kontaktperson: Peter Sörngård, 072-530 74 01.

Svenskt Vatten företräder vattentjänstleverantörerna i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.