Gå direkt till innehåll
Bra förslag för sammanhållen vattenpolitik

Pressmeddelande -

Bra förslag för sammanhållen vattenpolitik

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har idag lämnat ett underlag till regeringen med förslag om åtgärder för en sammanhållen vattenpolitik. 

Svenskt Vatten ser positivt på vad HaV skriver i sin rapport. Vi framhåller särskilt

  • bättre samordning
  • förbättrad styrning och regelverk
  • övergripande prispolitik
  • den fysiska planeringens betydelse
  • bättre använt kunskapsunderlag om övergödning
  • förenklad tillståndsprocess

Reningsverken utför en vattentjänst i offentligt regi med samhällsuppdraget att skydda miljön och människors hälsa. De renar andras utsläpp, men omöjliga regler ställer till hinder för dem.

-      Myndigheterna motverkar egna initiativ i långa tillstånds­processer som ibland kan ta flera år, säger Peter Sörngård på Svenskt Vatten.

Svenskt Vatten anser dessutom att Hav har en för enkel syn när man som enda åtgärd mot vissa läkemedel och nanopartiklar föreslår att reningsverken investerar i bättre rening.

-      Kemikalier ska i första hand förhindras att hamna i avloppet, det lär vi till och med ut till skolbarn.

Det förebyggande arbetet måste prioriteras, även av lagstiftare och hos myndigheter.

Ämnen

Kategorier


Svenskt Vatten företräder vattentjänstleverantörerna i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kontakter

Peter Sörngård

Peter Sörngård

Senior Adviser Vattenförvaltning, avlopps- och miljöfrågor. 072-530 74 01

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav

Svenskt Vatten arbetar för rent dricksvatten och friska sjöar och hav. Våra medlemmar, de kommunala VA-organisationerna, är landets viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag och tillhandahåller dricksvatten och avloppsvattenrening till 9,5 miljoner kunder. Vi arbetar aktivt för att stödja våra medlemmars utveckling och för att få gehör på nationella och internationella arenor.

Svenskt Vatten AB
Gustavslundsvägen 12
167 14 Bromma