Följ Svenskt Vatten AB

Bra förslag för sammanhållen vattenpolitik

Pressmeddelande   •   Jun 15, 2012 14:10 CEST

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har idag lämnat ett underlag till regeringen med förslag om åtgärder för en sammanhållen vattenpolitik. 

Svenskt Vatten ser positivt på vad HaV skriver i sin rapport. Vi framhåller särskilt

  • bättre samordning
  • förbättrad styrning och regelverk
  • övergripande prispolitik
  • den fysiska planeringens betydelse
  • bättre använt kunskapsunderlag om övergödning
  • förenklad tillståndsprocess

Reningsverken utför en vattentjänst i offentligt regi med samhällsuppdraget att skydda miljön och människors hälsa. De renar andras utsläpp, men omöjliga regler ställer till hinder för dem.

-      Myndigheterna motverkar egna initiativ i långa tillstånds­processer som ibland kan ta flera år, säger Peter Sörngård på Svenskt Vatten.

Svenskt Vatten anser dessutom att Hav har en för enkel syn när man som enda åtgärd mot vissa läkemedel och nanopartiklar föreslår att reningsverken investerar i bättre rening.

-      Kemikalier ska i första hand förhindras att hamna i avloppet, det lär vi till och med ut till skolbarn.

Det förebyggande arbetet måste prioriteras, även av lagstiftare och hos myndigheter.

Svenskt Vatten företräder vattentjänstleverantörerna i Sverige och vår vision är friskt vatten och rena sjöar. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag. Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.